Proces s Mikulášom Č. súd odročil na september

28.07.2009 Prešov

Prešov 28. júla (TASR) – Hlavné pojednávanie s Mikulášom Č. , ktoré prebieha na Okresnom súde (OS) v Prešove, dnes predseda senátu odročil a bude pokračovať 2. – 4. septembra.
Pred senátom mal dnes vypovedať znalec z odboru psychológie, ktorého súd poveril vypracovaním posudku na obžalovaného. Ten sa na základe predvolania pred súd dostavil už v pondelok, keď doručil aj závery svojho skúmania. Predseda senátu prerušil pojednávanie do dnešného dňa, aby procesným stranám poskytol čas na oboznámenie sa s dokumentom. Znalec sa však ospravedlnil a na dnešné vypočutie sa nedostavil. Odôvodnil to pracovnými povinnosťami, ktoré mal už vopred naplánované. Senát jeho ospravedlnenie akceptoval a pojednávanie odročil.
Obhajoba v pondelok predložila súdu iný znalecký posudok, ktorý si dala vypracovať odborníkovi z Českej republiky a požiadala o jeho vypočutie. Súd jej žiadosti nevyhovel, lebo znalec nebol registrovaný v zozname Ministerstva spravodlivosti SR. Slovenskému znalcovi uznesením uložil dopracovať psychologický posudok s tým, aby si preštudoval zistenia českého kolegu, ktoré by mu mohli poslúžiť na doplnenie správy.
Súd rovnako požiada o doplnenie znaleckej expertízy, ktorá by mala zodpovedať otázku, akou zbraňou bol zastrelený Pavol Lenhart, pretože sa v doterajšom priebehu procesu objavili rozpory vo výpovediach svedkov a znaleckých posudkoch.
Obžalovaný Mikuláš Č. , ktorý je v súčasnej dobe umiestnený v súdnej väzbe v Ilave, požiadal o preloženie do iného zariadenia. Žiadosť odôvodnil tým, že tam začala rekonštrukcia, nie je tam štandardný režim a stupňujú sa tlaky na jeho osobu. Domnieva sa, že by mohol by premiestnený do iného ústavu, napríklad priamo do Prešova, kde prebieha aj súdny proces. Súd o jeho žiadosti rozhodne po tom, ako sa oboznámi s konkrétnymi podmienkami.
Mikuláš Č. pred senátom Okresného súdu v Prešove čelí obžalobe zo spáchania šiestich vrážd a spolu so svojím exšvagrom Jozefom M. aj obvineniu so spoluúčasti na usmrtení podnikateľa Mariána Karcela. Proces sa začal v novembri minulého roka a v jeho priebehu bolo vypočutých viac ako 50 svedkov a znalcov. V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému trest odňatia slobody na 15 – 25 rokov alebo doživotné väzenie.
 

Vyberte región